Mulți dintre noi se întreabă dacă noi avem nevoie de orașele inteligente și ce ar avea de  „cîștigat„ locuitorii orașui de la un astfel de sistem.

Dar ce este un „Oraș inteligent” ?

Este un oraș care încorporează tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) pentru a îmbunătăți calitatea și performanța serviciilor urbane, cum ar fi energia, transportul și utilitățile, pentru a reduce consumul de resurse, risipa și costurile globale. Scopul principal al unui oraș inteligent este de a spori calitatea vieții pentru cetățenii săi prin tehnologii inteligente.

Implimentarea sistemelor pentru un oraş intelligent, presupune să acorzi atenţie specială unor câmpuri precum infrastructura urbană (transport, energie, utilităţi, protecţia mediului sau siguranţa cetăţenilor) şi guvernare (servicii de administrare pentru cetăţeni, participare, calitatea vieţii şi alte instrumente specifice e-guvernării).

De exemplu, ați dorit vreodată să cunoașteți imediat și cu precizie cel mai apropiat loc de parcare pentru a economisi timpul dvs,  emisii de CO2 în oraș și pentru a favoriza fluxul de trafic?

Rata migrației din zonele rurale în zonele urbane este în continuă creștere iar până în 2050, aproximativ 70% din populație va trăi în orașe, la nivel global.

Mutarea masivă  în orașe creează multe oportunități pentru locuitori, dar, de asemenea, agravează problemele de gestionare urbană: poluarea, sărăcia, securitatea, calitatea vieții, etc.

Avantajele unui oraș dotat cu sisteme inteligente sunt multe, în primul rind crează o infrastructură mai bună, oferă acces la servicii electronice, furnizarea datelor publice, promovează dezvoltarea orașului și oferă rezidenților săi oportunități pentru a găsi un loc de muncă mai ușor.

Multe orașe, la nivel global, au implimentat cu success și continuă să implimenteze sisteme inteligente. Cel mai apropiat exemplu pentru noi ar fi orașul Cluj-Napoca care a început implimentarea mai multor sisteme inteligente și promovează activ ideea unui oraș interactiv.

Sperăm că în viitorul apropiat, autoritățile locale vor dori implimentarea soluțiilor inteligente și pentru locuitorii Chișinăului pentru a ne bucura de beneficiile unui oraș care crește și se dezvoltă împreună cu locuitorii săi.