Sistemele de supraveghere video au aparut ca o metoda de descurajare a furtului  in  anii ’60 in Statele Unite ale Americii.

Sunt cunoscute mii si mii de cazuri cind imaginile de pe camerele de supraveghere au ajutat la prinderea hotilor, au preintimpinat furturi si chiar au salvat vieti. Tehnologiile devin din ce in ce mai performante, iar oamenii se simt in siguranta atunci cind stiu ca in apropiere sunt instalate camerele de supraveghere si aici ne referim nu doar la spatiile publice dar si acasa.

Sistemele de supraveghere sunt folosite pe scara larga si in oficii, pentru supravegherea angajatilor, si la depozite pentru prevenirea furturilor dar si acasa, mai ales parintii care lasa copiii cu bona.

Producatorii propun o varietate larga de produse astfel incit, consumatorului ii ramine sa aleaga cea care se potriveste cel mai mult necesitatilor si anturajului.

Un sistem de supraveghere, de regula, contine  urmatoarele componente: camera, DVR sau NVR (unitatea de control), alimentator, cabluri si optional un monitor sau televizor.

Camerele IP sunt cele mai performante deoarece imaginile furnizate sunt de o calitate foarte buna iar tehnologiile utilizate sunt mai noi. In sistemele de supraveghere este absolut necesar de folosit tehnologia HD iar pentru o alegere corecta trebuie sa cereti consultatia specialistului.

Dar sunt si argumente contra instalarii sistemelor de supraveghere, si motivul principal ar fi incalcarea intimitatii.

Desigur, viata privata este foarte importanta si nimeni nu are dreptul sa o incalce, tocmai de aceasta camerele vor fi instalate la vedere, conform legislatiei, ca oamenii sa stie ca acest local/birou/casa are montate sisteme de supraveghere.

Cert este ca, utilizate corect, camerele de supraveghere sunt un ajutor real in pastrarea linistii si sigurantei oamenilor iar instalarea lor este decizia indivduala a fiecarui om.